Petra Elf

Omskolning nr 2 #1
Förra helgen (19/3) var det dags för andra omskolningen av mina tidigaste chiliplantor. Ca 5 veckor efter första omskolningen. Detta var nog i senaste laget, och om jag haft tid och plats hade de nog mått gott av att planteras om en vecka eller en och en halv tidigare. Efter ca tre veckor tar dock näringen i vanlig blomjord slut, och efter det började jag vattna med 1/3 av rekommenderad dos BioBact vid varje vattning istället för full dos en gång i veckan. 
Det är ingen exakt vetenskap när ens plantor skall planteras om en andra gång, men jag har läst mellan 3-5 veckor efter första omskolningen. Det viktigaste att kika på är dock huruvida plantorna utvecklat ett ordentligt rotystem eller inte. En god fingervisning är när man kan se rötter börja sticka ut ur botten på krukan. Till omplanteringen av mina chiliplantor blandade jag ekologisk blomjord med ca 10% perlite. Detta skall vara bra för att det skall bli mer syre till rötterna och att de håller en jämnare fuktighetsgrad.
Jag gick från en krukstorlek på 7 cm till 11 cm. Det blir stor skillnad på volym och 11 cm-krukorna rymmer 1,1 liter jord. På bilden ovan är en Habanero Dulce som tagit sig ordentligt och blivit riktigt tät och fin. 
Även Habaneron har tagit sig bra, men den såg länge lite ihopklämd ut med bladen pekandes neråt istället för rakt ut. Efter omplantering har den en vecka senare dock verkat må lite bättre och är nu nästan lika fin som Habanero Dulcen. 
De som jag vid första omskolning inte fick ner riktigt djupt i jorden satte jag nu ännu lite djupare, som denna Chinese five colour som fick några cm stamm till under jord. Från biten som hamnar under jord kommer det bildas nya rötter. Denna kan tyckas lite lång och pekandes bara rakt upp, men en vecka efter omplantering har den nu börjat både blomma och förgrena sig iallafall i toppen. Jag kan dessutom tydligt se i bladvecken att det finns anlag till sidogrenar. Jag hoppas de snart kommer igång. 
Denna som jag tidigare trott var en Aji Lemon har jag fått reda på eventuellt är en Aji amarillo istället. Hur som haver är den på bilderna den jag tagit bort de första blommorna på. Det är tydligt att den växt snabbare än den andra, jämförelse kommer i något inlägg framöver.
Denna okända indiska chilisort är den enda som ännu inte satt blommor. Dock har de helt klart bäst utveckling av sidogrenar. 
Den första blomman på Aji Amarillo (?) har snart blivit en färdig chilifrukt. Det är tre små chilifrukter till på g på den plantan och många blomknoppar både på den och även på den plantan där jag tog bort de tidigaste knopparna. Dessutom har Chinese five colour nu gått i blom med vackra lila blommor!